Beto Perez – Zumba les in fitness club Body & Soul, gelegen in Coral Gables – Miami.

beto perez zumba fitnessAlberto Perez, de man achter Zumba, geeft ontelbare onvoorstelbaar populaire lessen aan gretige dansers in heel Miami-Dade. Hij heeft ook een bedrijf in oefenvideo’s met een waarde van $20 miljoen. Eerder deze maand gaf hij les aan deze groep bij de Avanti Health and Fitness Club in het centrum van Miami.

Miami – Het duurt nog 20 minuten voordat de volgende groep begint bij Body & Soul, een van de beste fitnessclubs in Miami, gelegen in Coral Gables. Maar een rij met tientallen gretige vrouwen in strakke sportkleding heeft zich al gevormd. Door een open deur bekijken ze het laatste stuk van een les in “Tae-Bo”, een vechtsport die ooit een rage was. De blik in hun ogen verraad het al: “Heb je het niet gehoord? Tae-Bo is niet meer cool. Beto komt vanavond.”

“Beto” is Alberto Perez, een 33-jarig fitnessfenomeen uit Colombia, wiens work-out, een combinatie tussen Latins-Amerikaanse dans en aerobics, bekend als “Zumba” de nieuwste rage is in Miami’s sportscholen.

De voormalig straatartiest die opgroeide in een arme “barrio” (wijk) in de Colombiaanse stad Cali is voorbestemd de nieuwste superster in fitness te worden nadat zijn video met oefeningen vorig jaar in de eerste zeven maanden na introductie $20 miljoen opbracht.

“Hij is van zwerver-tot-miljonair, de ultieme Amerikaanse droom,” zegt Alberto Perlman, ook Colombiaan en directeur van Zumba Productions, dat de video’s verkoopt. “Ik denk dat er nog steeds veel op zijn weg ligt wat hij nog niet bereikt heeft, maar hij is goed op weg.”

Beto’s recept voor succes is een simpele combinatie van populaire Latin popmuziek met zijn eigen originele danspassen, met namen als “de Beto Shuffle” en “de Machete”. Voor extra aantrekking is er Beto’s soepele, olijfbruine, van zweet glinsterende torso en zijn gezicht dat wel iets weg heeft van Michael Keaton.

Het energieke resultaat laat sporters enthousiast vertellen over hoe Zumba de magische formule is om sport leuk te maken. Beto schrijft het toe aan de hypnotiserende mix van muziek en dans, het lichaam naar het punt brengend waar het gelukshormoon, endorfine, wordt aangemaakt.

In Colombiaanse straattaal betekent “Zumba”: snel bewegend. Het dient ook als een samenvoeging van het woord “samba”, de levendige Braziliaanse dans, met “rumba”, wat feestje betekent. Het dansprogramma duurt een uur en bevat een boel Latin ritmes, van Colombiaanse cumbia en vallenato tot merengue, salsa, samba, calypso en de nieuwste rage op het gebied van buikdansen.

Zo goed als onbekend toen hij drie jaar geleden in Miami arriveerde, heerst Beto nu over 12 fitnessclubs, variërend van het enorme Olympia Fitness Center in Aventura, waar 120 mensen in kunnen en de hippe Crunch Fitness gym op South Beach tot kleine privéclubs, een centrum voor Joodse ouderen en een groep jonge kinderen.

Het duurde even voordat hij aan de bak kwam. Toen hij voor het eerst zijn diensten aanbood werd hem bijna overal de deur gewezen, ook bij Body & Soul. Nu zijn Beto’s lessen het hoogtepunt van de week. De vrouwen die wachten op de les van half 8 bewieroken de voordelen van Zumba.

“Ik had niets met de sportschool, tot nu,” zegt Sonia Sheron (20), die er al vroeg was en zes tot acht Zumba lessen volgt bij diverse sportscholen. Sheron, deels Dominicaans, deels Schots, zegt dat ze nooit van Latin muziek hield tot haar moeder haar naar een van Beto’s lessen sleepte. “Nu is het het enige waar ik naar luister op de radio. Beto maakte Latin muziek cool.” Medewerkster bij een hypotheekverstrekker Angela Stafford, 30, uit Mississippi probeert af te vallen. Ze verloor 30 kilo door een dieet en kwam toen niet verder. Ze kocht Beto’s Zumba video en verloor nog eens 4kg door thuis te sporten. Toen ontdekte ze dat Beto lesgaf bij Body & Soul, om de hoek van haar kantoor. “Video en les zijn niet te vergelijken,” zegt ze. “Beto is zoveel beter in het echt.”

Als Beto arriveert wordt er gerend om een plekje te bemachtigen op de dansvloer. De les van $10 is vol, met zo’n 90 mensen, allemaal vrouwen, op 1 man na en een 6 jarig jochie dat in zijn pyjama naast zijn moeder staat te dansen.

Beto begint meteen bij aankomst, een korte warming-up en dan begint een populaire hit, A Dios le Piedo, door Colombiaans zanger Juanes. Dan toont Beto waarom hij beter is in het echt dan op video. Hij trekt zijn shirt uit en toont zijn torso, die wel uit steen gebeiteld lijkt. “Hoeveel van jullie zijn single dames?” roept Beto, de woorden van een verleidelijk lied herhalend. Iedereen steekt z’n hand op. Beto herhaalt grijnzend, “Ik zei solteras! (single vrouwen).” Weer gaan alle handen de lucht in.

Bij een ander lied slaat hij speels op de billen van een vrouw, draait zich om en nodigt haar uit hetzelfde bij hem te doen, dit alles op het ritme van de muziek.

alberto beto perze zumba fitnessBeto, zoals zijn fans hem kennen, biedt een persoonlijke benadering in zijn Zumba lessen, dansend met Marian Castro.

Waar andere aerobics instructeurs voor de groep staan en instructies roepen, laat Beto zijn ledematen het verhaal vertellen. Hij houdt ervan mee te doen met de groep, een-op-een dansend met wie moeite heeft in zijn voetstappen te volgen. Hij haalt er vaak de personen die het oudst zijn, het meest overgewicht hebben of de minste coördinatie uit, om hen aan te moedigen.

“Ik ben goed in het bespelen van de massa,” zegt hij achteraf. “Ik doe het tegengestelde van wat mensen verwachten. Ik dans met de introvertste, meest timide en minst zelfverzekerde deelnemers.”

Alhoewel Beto een duidelijke idee heeft over zijn toekomst, was het een lange weg om hier te geraken. “Ik ben geboren met mijn danstalent, maar gedurende een zeer lange tijd herkende niemand dit talent,” zo vat hij zijn vroege jaren samen. Hij werd opgevoed als de enige zoon van een alleenstaande vrouw in een barrio in Cali waar zijn moeder in een restaurant werkte. Zijn vader heeft hij nooit gekend.

Op zijn zesde zag hij de film Grease, en begon te dansen. Al snel danste hij op straathoeken voor wat kleingeld. Niet lang daarna begon hij op evenementen te dansen. “Er was geen fiesta in mijn barrio waar ik niet werd uitgenodigd,” zegt hij. Maar toen Beto probeerde te leven van zijn dans, werd zijn stijl van de straat met gehoon ontvangen. De beste sportscholen en dansscholen waren allemaal in het noordelijk deel van de stad, waar de mensen een stuk beter af waren. Hij staarde verlangend door het raam van de Maria Sanford Dansschool waar de gegoede klasse van de stad haar dochters heenstuurde. Hij werd weggejaagd alsof hij een gluurder was, en de gordijnen gingen dicht.

Op zijn 15e vertrok zijn moeder naar de Verenigde Staten, de Mexicaanse grens overstekend als mojado, illegaal dus. Hij zei haar dat ze zich geen zorgen hoefde te maken, hij zou zich wel redden. Hij had losse baantjes als koerier en bij een ijssalon.

Op zijn zeventiende dacht hij dat het moment was aangebroken. Na deelname aan een danswedstrijd werd hij geselecteerd om Colombia te vertegenwoordigen bij een Latin dansevenement in Miami. Hij besteedde zijn spaargeld aan kostuums, maar hij kon nooit deelnemen. Zijn visa voor de VS werd geweigerd. “Dat was zeer traumatisch voor mij,” zegt hij.

Maar de eigenaar van de sportschool waar hij zich had voorbereid kreeg medelijden met hem. Hij werd gevraagd om een danscursus voor kinderen te geven in de zomer. Hij begon met 10 kinderen maar dit liep al snel op naar 30. Op een avond belde een lokale sportschoolhouder hem. Een van haar vaste instructeurs was geblesseerd, of hij in kon vallen? Beto gaf aan dat hij nooit aerobics had gedaan. Hij was dansleraar, maar omdat hij het geld nodig had, accepteerde hij het aanbod. De volgende dag ging hij naar een boekhandel en kocht een exemplaar van Jane Fonda’s Workout Book. En “Zumba” was geboren.

Het was wat vreemd, in eerste instantie. Beto worstelde om de posities in de foto’s van Jane Fonda’s oefeningen na te doen, ondertussen zijn eigen moderne Colombiaanse danspassen toevoegend. De klas vond het geweldig. Beto liet nooit merken dat hij een amateur was.

Al snel was hij zo gewild dat hij regelmatig naar Bogota reisde om TV reclames te doen. In 1992 vertrok hij definitief naar Bogota waar hij door een van de beste sportscholen in dienst werd genomen. Inmiddels was hij volledig geaccepteerd door de modieuze elite van het land. Hij werd door Sony Music ingehuurd om enkele van hun artiesten te helpen met hun danspassen, artistieke expressie en aanwezigheid op het podium. Hij hielp ook met de choreografie op het baanbrekende album Pies Descalzos van de Colombiaanse singer-songwriter Shakira. Maar Beto zegt dat zijn droom altijd was om naar Miami te komen en bij zijn moeder te zijn. Ironisch genoeg keerde zijn moeder terug naar Colombia in 1995 waar ze na 10 jaar uit elkaar, weer werden herenigd.

Vier jaar later was Beto klaar voor de stap. Colombia’s langdurige druggerelateerde conflict had een nieuwe piek in geweldsdelicten bereikt, wat tot een uittocht van Colombianen leidde die naar Miami trokken. Daaronder ook velen die deel uitmaakten van de rijke Joodse elite van het land, de beste klanten van Beto in Bogota.

Hij worstelde eerst flink in Miami. Zijn eerste twee nachten bracht hij slapend in een park buiten het Intercontinental Hotel in het centrum van Miami door. Geen Engels sprekend, werd hij weggestuurd bij veel van de sportscholen waar hij nu de belangrijkste attractie is.

Maar toen keerde zich zijn geluk. Vrienden introduceerden hem bij de chique Williams Island sportschool in het noorden van Miami-Dade. Al snel werd hij bij sportscholen in heel Miami aangenomen.

Het gebrek aan Engels deerde Peter Cicale, eigenaar van de Olympia sportschool in Aventura, niet. “Het is allemaal lichaamstaal,” zegt Cicale. “Hij spreekt door zijn lichaam.” Beto doet nu 2 lessen per week bij Olympia, met een gemiddelde opkomst van ongeveer 160 mensen per les.

Perlman hoopt dat Zumba nationaal doorbreekt. Beto bracht het Memorial Day weekend door in een hotel in Miami Beach, waar hij een waar leger van 150 Zumba instructeurs uit het hele land trainde. En recent tekende hij een overeenkomst met Kellogg’s, hij gaat de gezonde producten van deze fabrikant promoten bij Latijns-Amerikanen.

Beto rijdt momenteel van sportschool naar sportschool in Miami, op zijn nieuwe Honda motor. Hij heeft geen endorfine nodig om zich goed te voelen.

“Op het moment dat ik uit het vliegtuig stappen, wist ik dat ik dit land ging overnemen.”

bron: Tampa Bay Times – tekst: David Adams – foto: Bill Cooke – publicatie 30 mei 2003

Link to original text article: When Beto moves, women follow. He’s fast. He’s sweaty. And he is Zumba.