zumba fitness poster with racquel bulleser in oostende

Een amerikaanse schrijver probeert de populaire Zumba fitness uit om te zien of deze schijnbaar mannen afwerende fitness training toch iets is dat ze toch beter zouden uitproberen.

ZUMBA fitness. De meeste jongens, mannen hebben ervan gehoord, maar weinigen weten wat het is.

Een snel overzicht van wat Zumba niet is:

  • De snelste robot stofzuiger “Roomba”
  • Een merk van badzout
  • De Braziliaanse topscorer van het nationale voetbalteam

Wat het wel is:

Het is een dans fitnessprogramma. Zumba is de Huffington Post van de cardio training. Het combineerd en overtreft elke andere cardio dans training. Eén enkele Zumba les bevat bijvoorbeeld salsa, merengue, cumbia, reggaeton, Arabische ritmes, samba, cha-cha-cha, buikdansen, bhangra, soca, martial arts, buikdansen, hip-hop, wereld ritmes en, eventueel, de “Ickey Shuffle.”

Zumba kwam naar de Verenigde Staten in 1999 door Alberto “Beto” Perez. Perez heeft deze fitness training uitgevonden als een 16-jarige aerobicsinstructeur in zijn inheemse Colombia toen hij de muziek voor een fitness les vergat en in plaats daarvan zijn eigen muziek tape gebruikte. Zijn studenten vonden het geweldig. In 2001 lanceerde hij en zijn Amerikaanse businesspartners Zumba Fitness in de Staten. Vandaag is Zumba Fitness het meest populaire fitnessprogramma in de wereld en wordt in 125 landen gebruikt door meer dan 12 miljoen mensen en dit elke week.

Er is geen externe studie over de verdeling volgens geslacht van deze fitness lessen maar ik ben bereid om te wedden dat ongeveer 95 procent van hen vrouwen zijn. De vrouwen die ik sprak terwijl ik dit artikel voorbereide zegden dat ze zelden of nooit mannen in hun Zumba klassen zien. Een Zumba Fitness-woordvoerder zei dat volgens hun de officiële cijfers de verdeling 80 procent mannen en 20 procent vrouwen is.

De redenen hiervoor zijn niet alleen specifiek voor Zumba. Mannen in het algemeen geven er de voorkeur aan om individueel te werken aan hun conditie, terwijl vrouwen de meerderheid uitmaken van de meeste cardio dans fitness lessen.

Maar vooral Zumba lessen blijken niet populair te zijn bij mannen en dit in tegenstelling tot danslessen als hip-hop en breakdancing die ten minste een redelijk aantal mannen over de vloer krijgen krijgen.

De vraag is waarom? Waarom doe weinig mannen mee met Zumba fitness? Ik ben dus maar zelf op stap gegaan om het antwoord te vinden.

Het blijkt dat er een paar redenen zijn. En een van hen gaat over mosterd vlekken.

De klassen

Ik heb me dus ingeschreven in een dans studio in Culver City, waar de kamers houten vloeren hebben en spiegels van de vloer tot het plafond die voldoende gelegenheid bieden om elke fout te zien die je tijdens elke fitness oefening maakt.

De instructeur begon elk liedje met een aantal dans stappen die geen enkele Amerikaanse man ooit buiten een NFL touchdown viering heeft uitgevoerd. De typische routine ging als volgt: twee stappen links, kick en draai beweging, twee stappen rechts, kick en draaibeweging. We herhalen deze stappen een paar keer. Ik werd steeds beter in deze bewegingen. Ik snapte het, ongelooflijk.

Maar dan … wacht, wat? De Zumba instructeur introduceerde een hele reeks nieuwe stappen. Sommige vrouwen, zoals mijn vrouw, hadden de stappen als bij wonder onmiddellijk door en kon die nog volgen ook. Ondertussen ben ik aan het struikelen over mijn voeten en zeg tegen mezelf “wat deed ik dan wel verkeerd? Telkens ik een stap begon te begrijpen was er weer iets nieuws. Waarom moeten we altijd veranderen? Waarom niet steeds dezelfde volgorde aan stappen? Waarom kunnen we niet gewoon dezelfde twee stappen doen voor de volgende 45 minuten?

In een gemiddelde Zumba fitness les zijn er 10 tot 12 muziek nummers. Met elk nieuw nummer verloor ik nog meer de controle over wat ik aan het doen was. Ondanks mijn wens om terug te keren naar de beginstappen, twee stappen links, kick en draai, twee stappen rechts, kick en draai, het kwam nooit terug. In plaats daarvan deden we verder met nieuwe stappen zoals walk like an Egyptian en andere van die rare stappen die iedereen blijkbaar leuk vond en nog kon meedoen ook.

Dus dat is de eerste belangrijke reden die ik zag waarom ik denk dat mannen geen Zumba fitness doen is dat ik zelf geen enkel idee had wat ik aan het doen was. Het enige wat ik wist dat was dat ik eruit zag als een idioot, en met elke nieuw nummer wilde ik de muziek doen stoppen. Waarom? Zumba fitness bracht mij uit mijn balans en ik voelde mij onzekerder bij elk nieuw nummer.

Door de reusachtige spiegel zag ik elke fout die ik maakte te ziend. Daar was ik dan echt goed bezig, telkens een stap achter en op de verkeerde manier draaien. Tja ben ook maan een mens en nog een man ook en tja wij willen altijd de beste van de klas zijn en zeker wanneer je in een kamer bent met niets anders dan dames die aan het fitnessen zijn. Zeldzaam zijn de mannen die niet zo denken.

Maar het meest triestige aan mijn houding begreep ik maar na mijn derde les. Mijn schaamte, verlegenheid en torenhoge afkeer voor mijn onvermogen om te bewegen met de muziek en om de passen van de Zumba instructeur te volgen dat kwam alleen vanuit mezelf. Niet één keer heeft een leraar of een klasgenoot iets gezegd over hoe slecht ik wel danste. Niemand maakte één kritische opmerking of had een spottende blik. Niemand leek zelfs mijn strijd met mezelf op te merken. Maar toch voelde ik me stom.

Blijkbaar had ik dus last van wat volgens psychologen “Het Spot licht effect. is” Het in het middelpunt van de belangstelling staan effect is de neiging om te overschatten van wat anderen denken van je handelen, acties en je uiterlijk.

Het is natuurlijk normaal om te denken dat iedereen naar u kijkt, zoals u ook zeker weet dat iedereen op een feeste die mosterd vlek op je kleren ziet. Maar zoals onderzoekers van Cornell in 2000 vaststelden in hun “dagboek van persoonlijkheid en sociale psychologie”, is het waarschijnlijker dat niemand naar jou kijkt. Niemand anders dan jezelf is geobsedeerd over die mosterd vlek op je kleren.

Mijn vrouwelijke klasgenoten varieerden in leeftijd van 20 tot 60. Hun vaardigheidsniveau was helemaal veel groter dan dit van mezelf. Maar er was die ooit een oordeel velde over mij of over iemand anders. In het begin voelde ik mij bijna verlamd van angst over wat deze mensen – deze leuke mensen die ik niet kende en waarschijnlijk nooit zou zien weer – over mij zouden denken. Hoewel de wetenschap me leert ze waarschijnlijk niet eens merken dat ik daar ben.

Toen ik aan de bedenker van Zumba fitness “Beto” Perez vroeg hoe men meer mannelijke belangstelling voor Zumba fitness kon krijgen, zei hij, “mannen moeten enkel hun eigen onzekerheden overwinnen.”

Maar tja dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Wat mannen missen door niet naar de Zumba fitness te gaan.

Mijn schaamte en angst werden uiteindelijk overtroffen door een nog meer intense sensatie: uitputting. De beweging is in Zumba, bijna non-stop. Er zijn vijf seconden pauzes tussen de nummers, genoeg tijd voor een snelle handdoek en het drinken van wat water, maar geen echte rust. Je zweet snel en hevig omdat u elke spier in uw lichaam gebruikt. Perez zegt dat Zumba niet als een training voelt, en hij heeft nog gelijk ook. Zumba voelt aans als een bruiloft receptie waar je nooit de dansvloer verlaat en elk nummer is een lijn dans choreografie van een bruidsmeisje die een attention divicid disorder heeft.

Het duurde twee klassen, maar uiteindelijk begon ik mijn remmingen te verliezen mijn remmingen. Ik begon te dansen alsof niemand keek. Ik stapte, danste en schudde. Ik draaide zonder iemand omver te kegelen. Eigelijk had ik gewoon heel veel plezier. En ik ontdekte wat vrouwen wereldwijd al lang weten: Zumba is een goede training. U verbrand ongeveer hetzelfde aantal calorieën als op een loopband, maar er zijn meer uitdagingen en een grotere verscheidenheid aan spierbewegingen. En hoe meer je het doet hoe beter je de bewgingen kan en hoe meer plezier je uit de lessen haalt.

Het grootste extra pluspunt van Zumba fitness: de tijd vliegt.

Erg veel fitness en work out pragramma’s zijn monotoon, en als je je verveelt, gaat de tijd langzaam. Met Zumba leer je dansstappen die je moet onthouden en dit in combinaties met de aandacht die je hebt voor de instructeur,het houden van de afstand met mensen rond je en het luisteren naar de muziek voor aanwijzingen. De tijd gaat snel als je lichaam en geest zich richten op het uitvoeren van de bewgingen. Het is nu maanden later, en ik nog steeds bezoek ik nu en dan een Zumba les. Hoe meer dat u een routine kent hoe makkelijker het is om het te doen en jezelf volledig kunt laten gaan.

Zumba fitness is een totale body workout en dat is uitdagend en tegelijkertijd word je een betere danser, vliegt de tijd snel voorbij en ben je in een ruimte met 20 vrouwen.


Misschien is de echte vraag waaromn doet niet elke man Zumba fitness?

you have to start to be great start with zumba in ravelingen oostende

bron: Joe Donatelli