Twee speciale vrouwen, Raquel Perlman en Maria Perez, vergelijken hun ervaringen met Beto Perez.

beto perez teenager first-ever publicity shot

VOOR FANS EN VRIENDEN is Beto Perez een kleurrijk persoon met plezier in het leven een een passie voor dans. Voor professionals in de entertainmentindustrie is hij een hardwerkende choreograaf en muziekproducent. En voor zijn moeder? Voor haar is hij „Alberto”, de jongen die niet stil kan zitten.

„Als tiener in de jaren 80,” zegt Beto Perez, „sloop ik altijd naar buiten om te gaan dansen, terwijl mijn moeder me veilig thuis probeerde te houden.” De club scene in Cali, Colombia, vergeven van drugs, was geen plek voor een 15 jarige jongen en Maria del Carmen Perez had haar handen vol haar zoon daarvan weg te houden. Ook vandaag de dag houd zij hem met beide benen op de grond. „Ik zei ooit, ‚Kijk Mam, ik sta op de voorpagina van de Miami Herald,’” herinnert hij zich, „en ze zei: ‚Geweldig, maar eet je broccoli?’”.

 

 

 

Maria del Carmen Perez beto perez mom zumba fitness Maria Perez

Veel liefhebbers van Zumba hebben de verhalen over Beto Perez gehoord. Hoe hij op zijn zeventiende in de ijszaak sliep waar hij werkte, omdat hij de huur niet kon betalen. Hoe hij werd weggejaagd bij de dansstudio ernaast, om drie jaar later uitgenodigd te worden er les te gaan geven. In interviews en gesprekken met leerlingen praatte Beto Perez over de kansen die hem hielpen. De modellen-agent die hem zijn eerste choreografie-klus bezorgde, de lambada wedstrijd die heb nationale aandacht opleverde in Colombia, de producent die hem inhuurde om danspassen voor Shakira en andere beroemdheden te ontwikkelen.

Maar hoe komt een man die met niets begon buiten liefde voor dans aan het hoofd te staan van een van de meest dynamische fitnessmethoden van deze eeuw? Mama weet het: Haar zoon Beto Perez werd geboren om les te geven.

Hier praat ze voor het eerst met Raquel Perlman, moeder van Zumba Fitness CEO Alberto Perlman. Het telefoongesprek ging in rap Spaans en de dames zijn mijlenver van elkaar verwijderd – Maria Perez in Colombia, Raquel Perlman in de VS – maar geen twee moeders ter wereld kunnen zich meer met elkaar verbonden voelen.

Het gesprek met Raquel Perlman en Maria Perez

RAQUEL PERLMAN: Hola, Maria. Ik ben blij je eindelijk te spreken!

 

MARIA PEREZ: Ja, geweldig.

 

RAQUEL PERLMAN: Ik ken je zoon al zo lang. We ontmoetten elkaar zo’n 17 jaar geleden toen ik in Bogotá woonde en ik meedeed aan een van zijn allereerste aerobics lessen. Hij is nog steeds zo energiek en nieuwsgierig op zijn 41e. Hoe was hij als kind, Maria?

 

MARIA PEREZ:: Hij was erg braaf, erg lief. Ik was een alleenstaande, werkende moeder dus hij leerde al jong verantwoordelijk te zijn. Ik gaf hem klusjes om na school te doen, zodat hij niet op de straten van Cali rond zou hangen. Als hij iets speciaals wilde, zoals een bepaald merk schoenen, moest hij dat verdienen.

 

RAQUEL PERLMAN: Het is goed dat je dat deed.

 

MARIA PEREZ: Tja, ik had voorbeelden gezien van ouders die hun kinderen gewoon alles gaven. Ik wilde niet dat Beto een ettertje werd.

 

RAQUEL PERLMAN: Je was zo jong toen je hem kreeg, net 18. Dat was vast niet makkelijk.

 

MARIA PEREZ: Ik vond dat ik sterk moest zijn, een alleenstaande vrouw die een jongen moest opvoeden. Ik was wat streng denk ik. Ik wilde hem leren een goede burger te zijn. Maar zoals ieder kind raakte hij toch wel eens in de problemen.

 

RAQUEL PERLMAN: Vertel…

 

MARIA PEREZ: Eens kijken…ehm, op een dag viel me op dat hij onder de blauwe plekken zat en erg zenuwachtig was. Ik keek hem aan en hij gaf toe van het dak gevallen te zijn. Hij sloop naar buiten door het raam boven, sprong van het dak en ging er met vrienden vandoor als hij eigenlijk zijn kamer zou moeten schoonmaken.

 

RAQUEL PERLMAN: Oh oh. Typisch kinderen, denk ik. Hoe deed Beto het op school?

 

MARIA PEREZ:: Hij deed het prima tot de brugklas. Toen begon hij lessen over te slaan om dansles te geven.

 

RAQUEL PERLMAN: Wist je toen dat Beto een danser zou worden?

 

MARIA PEREZ:: Eigenlijk wist ik dat al toen hij vijf was. Hij pakte mijn borstels en gebruikte ze als microfoon. Toen hij zeven was nam ik hem mee naar Grease. De dag erna was hij op straat John Travolta’s danspassen aan het leren aan grotere kinderen. Daarna kwamen kinderen die graag dansten vaak naar ons huis.

 

RAQUEL PERLMAN: Zo ging het met mijn zoon en zaken. Toen hij vier was, gaf zijn vader hem een digitaal horloge. Alberto verhuurde het aan een kind voor 1000 pesos.

 

MARIA PEREZ: Ha! Hij kreeg het kind zo ver te betalen?

 

RAQUEL PERLMAN: Nou, we lieten hem het geld teruggeven, maar mijn man was verbijsterd dat zijn zoon dit idee op zijn vierde bedacht. Beto lijkt ook al vroeg te hebben geweten wie hij ging worden. Hij vertelde me dat hij op zijn 15e al in nachtclubs danste. Maakte je je geen zorgen om hem?

 

MARIA PEREZ: In het begin wist ik niet dat hij dat deed. Hij vertelde me dat hij bij een vriend was, Toen ik ontdekte dat dit niet klopte vertelde hij me dat hij er alleen heen ging om te dansen, nooit om drugs te nemen. Maar ik maakte me zorgen, zoveel gevaren.

 

RAQUEL PERLMAN: Ik heb Beto horen zeggen dat hij geen drugs nodig heeft om het leuk te hebben. Op zijn zesde zag hij de lelijke kant van drugs. Je had een partner die je mishandelde.

 

MARIA PEREZ: Ja, hij was verslaafd, maar dat realiseerde ik me niet, in het begin van de relatie. Hij begon me te slaan toen Beto ongeveer acht was. Ik probeerde hem eruit te schoppen maar hij verstopte Beto bij een familielid tot ik beloofde hem terug te nemen. Ik heb hem uiteindelijk aangegeven maar ik was zo bang dat hij mijn kind zou laten verdwijnen.

 

RAQUEL PERLMAN: Heb je ooit nog van hem gehoord?

 

MARIA PEREZ: Niet nadat hij 15 dagen in de gevangenis zat.

 

RAQUEL PERLMAN: Hoe raakte deze ervaring Beto?

 

MARIA PEREZ: Hij werd zeer beschermend naar mij toe. We vertrokken uit dat huis en ik liet hem meedoen aan judo, tekenen, zwemmen, alles om hem maar bezig te houden.

 

RAQUEL PERLMAN: Dat is echt het beste wat je kunt doen. Het moet lastig zijn geweest de eindjes aan elkaar te knopen nadat zijn stiefvader vertrok. Vertel me over je besluit een baan te nemen in Miami. Beto op zijn zestiende achterlaten moet moeilijk zijn geweest.

 

MARIA PEREZ: Het voelde alsof iemand mijn arm eraf had gerukt, zo vreselijk was de pijn. Maar Beto wilde dat ik ging. Hij wilde in Cali blijven om zijn dansen naar een hoger plan te tillen terwijl ik genoeg verdiende om een huis voor ons te kopen. Ik beloofde hem dat ik de baan zou nemen als hij bewees dat hij zichzelf kon bedruipen en nog steeds naar school zou gaan.

 

RAQUEL PERLMAN: Het verhaal dat hij verteld is dat een model hem zag dansen en dat haar agent hem inhuurde om les te geven in een dans voor een show op de catwalk. Zo verdiende hij zijn eerste salaris.

 

MARIA PEREZ:: En zoals beloofd ging ik naar Miami. Jaar na jaar wilde ik naar hem terug, maar er waren geen banen voor me in Cali.

 

RAQUEL PERLMAN: En visa van en naar Colombia waren erg moeilijk te krijgen, daar weet ik alles van. Jullie zagen elkaar 10 jaar niet.

 

MARIA PEREZ:: Tegen de tijd dat ik een huis kon betalen was Beto volwassen en verder gegaan met zijn leven.

 

RACQUEL PERLMAN: Al die tijd spraken jullie elkaar via de telefoon of brieven, en hij vertelde nooit hoe moeilijk hij het had eten te kopen en zijn onderdak te behouden als tiener.

 

MARIA PEREZ:: Het was vreselijk om te horen dat mijn zoon geleden had. Hij wilde niet dat ik het wist.

 

RAQUEL PERLMAN: Hoe kwam je erachter?

 

MARIA PEREZ: We waren uiteindelijk beiden tegelijk een visum voor Aruba te krijgen, op zijn 25e ontmoetten we elkaar daar. En daar vertelde hij het me.

 

RAQUEL PERLMAN: Hij wilde dat je wat plezier in je leven had nadat je je jeugd besteedde aan zijn opvoeding.

 

MARIA PEREZ: Beto was altijd zo, bezorgd om het geluk van anderen. Toen hij geld begon te verdienen stuurde hij me geld. Ik zei: „Lieverd, ik vraag hier niet om.” En hij zei: „Mam, je bent mijn enige familie. Ik werk voor jou.”

 

RAQUEL PERLMAN: Vorig jaar nam Beto je mee naar de Zumba Instructor Convention.

 

MARIA PEREZ: Ik was zo bang. Ik droeg Zumba kleding om niet op te vallen en toen haalde hij me op het podium! Er waren zo veel mensen en ik huilde.

 

RAQUEL PERLMAN: Je leven moet er heel anders uitzien nu.

 

MARIA PEREZ: Het is zeker beter geworden, maar ik ben nog steeds nuchter. En zo heb ik mijn zoon ook opgevoed. Nooit te vol van zichzelf zijn. Ik ben erg blij als ik de man zie die mijn zoon geworden is.

raquel azoud perlman and beto perez

Over Raquel Perlman “In 1994,” zegt Beto Perez, “Nam Mevr. Raquel Perlman deel aan mijn les in Bogotá en zei: ‚Dit is de beste les ter wereld!’ Dat zal ik nooit vergeten. In 2001 nam ze nog steeds deel, nu in Miami, en vroeg ze me haar zoon te ontmoeten. Ik was al eerder benaderd door zakenmensen over samenwerking, maar bij Raquel Perlman lette ik op, omdat ik de meeste moeders vertrouw zoals ik mijn eigen moeder vertrouw. Vandaag de dag voel ik me zo blij dat ik mag samenwerken met Perlman en Aghion. Anderen hebben geprobeerd van me te profiteren, maar nooit mijn partners. Dank je Raquel.”

bron: ZLife magazine 2011 Mama Knows Best