Selfie door Beto Perez met Racquel Bulleser

selfie Alberto Beto Pérez and racquel bulleser Zumba oostende zumba conference LA 2014

‘Selfie’ werd tot Engels woord van het jaar 2013 verkozen. Het zelfportret is sinds de komst van Facebook en de smartphone dan ook aan een tweede leven begonnen. Nu nog de meest irritante nevenwerkingen van de selfie de wereld uithelpen en we kunnen onszelf weer recht in de ogen kijken.

Moeilijk zijn ze niet, die selfies. Iedereen met een smartphone en een paar vingers of tenen om op een knop te drukken, kan het. Je richt de lens op de knapste versie van jezelf, zet een tuitmond op omdat je ervan overtuigd bent dat zoiets je mooier maakt, drukt op de fotoknop van je smartphone en herhaalt het vervolgens uitentreuren , totdat je de foto hebt waarvan je vindt dat zelfs je knolneus er charmant opstaat. Nu nog als profielfoto op je Facebookpagina plaatsen en de wereld weet dat je mee bent met de laatste trend in hipsterland.

Je ziet er elke dag wel ergens een opduiken. Soms grappig, soms interessant maar veel vaker ijdel en vervelend. Niet verwonderlijk: er is een overdaad aan foute selfies. Daarom, voor eens en voor altijd: lees de handleiding. En volg ze de volgende keer dat u zichzelf met behulp van een fotolens bewondert, want niet alleen God ziet u.

Niet doen

selfie zumba oostende

Een tuitmond maakt je helaas niet tot een ten onrechte gerateerde Miss België. Het maakt je tot een overjaarse puber die doet alsof ze Fristi door een onbestaand rietje zuigt. In selfieland bestaat er ondertussen een naam voor: duckface.

Een selfie met je kind is geen selfie. Het is simpelweg irritant. Zijn we harteloze kindervreters als we zoiets schrijven? Waarschijnlijk wel, maar vanuit een rationeel en objectief standpunt is die ongevraagde overdaad aan baby’s op Facebook zoals een slechte marketingstunt: het is overal terwijl niemand erop zit te wachten. Onthou dat enkel jij op je kind verliefd bent, de miljarden andere mensen in de wereld… niet.

Behalve de selfie is er ook de belfie: een selfie van je achterwerk. Hoe sympathiek je billen ook kunnen glimlachen (of een tuitmond vormen), dergelijke beelden maak je beter met Snapchat, de fotodienst die berichten na ontvangst meteen verwijdert.

Al gespot: selfies op begrafenissen. Als de doden uit hun graf konden opstaan, ze zouden je smartphone naar de hemel kegelen. Conclusie: dat je overloopt van respect voor jezelf als je een selfie maakt, zoveel is duidelijk, maar heb ook respect voor alles wat er rond je plaatsvindt. Het is niet omdat je de camera scherpstelt op jezelf, dat dit je het recht geeft om de solipsist uit te hangen.

‘Valse spontane selfies’: doe niet alsof je toevallig een foto van jezelf neemt, terwijl je thuis alleen op je kamer zit en zonet in een schminkdoos gevallen bent. Neen, een interessante selfie…

Doen

…dat is een selfie waarop iets te beleven valt en waar de ijdelheid niet in lange klodders van druipt.

Humor: jezelf als het middelpunt van de wereld presenteren, is interessant zodra het grappig wordt. Durf met andere woorden na te denken over hoe je jezelf in beeld wilt brengen. Als je jezelf maar niet te serieus neemt.

Mind the back: zorg dat er iets op de achtergrond te zien is. Zo hebben de mensen die niet in jou geïnteresseerd zijn er tenminste ook nog iets aan.

Een selfie is geen selfie als hij niet zelf gemaakt is. Nog belangrijker dan je gezicht is dus de arm die het fototoestel met je lichaam verbindt: het bewijs dat we hier met een originele selfie te maken hebben.

Beestenbos is beestig: dieren zijn de nieuwe kinderen. Niemand is geïnteresseerd in baby’s, maar de wereld loopt wel over van de ‘oohs’ en ‘aahs’ als je met je kat poseert. Kortom: wil je scoren? Leen een huisdier. De regel is: hoe slechtgezinder het beest, hoe beter de foto.

Zoek je inspiratie? Haal wat mosterd bij de eerste selfie: die van niemand minder dan Jan Van Eyck. Zijn schilderij Man met de rode tulband was het eerste zelfportret in de westerse kunstgeschiedenis. Een monkellachje, een kleurrijk hoofddeksel, wat mysterieus zwart en zie, het hangt tegenwoordig in een museum.