RACQUEL'S BLOG

Zumba Fitness hoe het begon

Beto Perez begon zijn carrière als straatartiest en werd nadien een aerobics leraar in Colombia, hij verdiende wat extra geld door de vrouwen van zakenmensen te leren dansen in nachtclubs in zijn woonstad, Cali in Colombia. In 1999 verhuisde hij naar Miami, “Ik ben geen zakenman, maar ik wist dat dit potentieel had om iets speciaals te worden”, verklaarde Perez die samen met twee andere Colombianen het in Miami gelegen bedrijf oprichtte.

beto perez in cali colombia

Beto Perez per ongeluk fitness instructeur geworden.

Perez, die bekend staat als Beto, kwam maar net rond met wat hij verdiende als straatartiest en salsa en merengue danser in nachtclubs, hij stond bekend om zijn jongensachtige uiterlijk en gespierd lichaam. Op een dag belde de eigenaar van een nabijgelegen fitness om te vragen of Perez kon inspringen voor een geblesseerde aerobics leraar. Hij ging akkoord maar verzweeg dat hij nog nooit aerobics gedaan had en haastte zich om een kopie van Jane Fonda’s workout boek te kopen. Zijn carrière in de fitness wereld was begonnen.

Maanden later, terwijl hij zich klaarmaakte voor een les, vergat Perez zijn aerobics muziek. In plaats daarvan zette hij zijn eigen merengue en salsa muziek op en improviseerde een workout, daaruit ontstond wat wij vandaag kennen als Zumba. Het werd een hit en hij kreeg al snel veel volgers. Nadien verhuisde Perez naar Bogota waar hij kort werkte als choreograaf voor popster Shakira.

In 1999 pakte Perez zijn koffers en vertrok naar Miami, hij sprak geen Engels maar hoopte toch op een doorbraak met zijn nieuwe dansles in de Latinostad bij uitstek in de VS. Het duurde even voor hij uiteindelijk een grote groep fans bijeen had die vooral bestonden uit Colombiaanse vrouwen, daaronder bevond zich ook de moeder van Alberto Perlman.

Twee jaar later verloor Perlman zijn job in de dot-com crisis. Hij twijfelde welke stap hij verder moest nemen in zijn carrière. “Mijn moeder nam jaren deel aan de lessen van Beto” zei hij “Ze vertelde me dat zijn lessen geweldig waren maar ik had er nooit oren naar. Tot ik op een keer ging eten bij haar thuis, ze bleef me vertellen dat ik met Beto moest praten, misschien konden we samen een Fitness oprichten. Ik antwoordde dat ik met hem zou praten maar dat ik niet zeker was wat er van zou komen.

Alberto Perlman Alberto Aghion Beto Perez zumba fitness

Maar nadat hij Perlman de lessen had gezien kwam hij met het idee om een info video te maken. De twee mannen zochten naar een geschikte naam voor de oefeningen, ze dachten eerst aan het Spaanse word Rumba, dat vrij vertaald feest betekent, maar die naam was al in gebruik. “We doorliepen het alfabet om te zien wat rijmde met Rumba” vertelde Perlman. “Naar het einde toe werden we nerveus, niets klonk zoals het hoorde – bulba, kumba. Tot we het hielden bij Zumba, het was perfect!”.

Eenmaal Zumba naar de buitenwereld kwam via tv-reclames kwam er meer vraag van de fans. “Het bedrijf kreeg op elk uur van de dag telefoontjes van mensen die graag Zumba instructeur wilden worden”, vertelde Perlman.

Tegen 2005 besloot Zumba zijn wereldwijde network van instructeurs uit te breiden en toen kwam Zumba Fitness echt van de grond.

Beto Perez, wiens officiële titel “chief creative officer” is, zei dat Zumba’s explosieve populariteit hem zit in het simpele feit dat het plezier met een workout combineert. “Door de jaren heen is Fitness te ingewikkeld en moeilijk geworden” zei hij. “De industrie is egocentrisch geworden met de nadruk op de instructeur die de oefeningen deed. Het was een show geworden.” Daar voegde hij aan toe: “Ze vergaten de normale mensen – moeders, grootmoeders en de huisvrouwen die fit willen blijven maar ook plezier willen beleven. Dat is de essentie van Zumba.


Video: CNBC – september 2017 – het verhaal van Zumba

More To Explore

Over Zumba Fitness

Zumba Fitness hoe het begon

Beto Perez begon zijn carrière als straatartiest en werd nadien een aerobics leraar in Colombia,

Wil je een Zumba les boeken of heb je een andere vraag?

stuur ons een bericht en we houden contact.

zumba cirkel 2012 en racquel

Na ontvangst van je e-mail krijg je binnenkort een bevestiging per e-mail.

Reserveren voor een Zumba fitness les kan je hier

Wens je ook een Zumba les te volgen. Vul hier jouw contact gegevens in samen met de gewenste datum zodat wij een plek voor je kunnen reserveren.