Zet de airco aan. Zumba maakt aerobics heet. Zumba fitness 2003

Zumba fitness 2003 – Zumba Speling van het lot

alberto-beto-perez-and-zumba-fitness-2003

Zumba fitness 2003 – Het was een speling van het lot. Toen Alberto Perez de muziektape voor een aerobicsles die hij moest geven vergat, 6 jaar geleden in zijn thuisland Colombia, moest hij gaan improviseren met de salsa en cumbia cassettes in zijn tas, de passen wijzigend om bij het ritme te passen. Tot zijn grote verbazing was het meteen een hit. „Men vond het geweldig en vroeg me het weer te doen,” herinnert Beto Perez (33) zich. „De reacties waren geweldig, op iets wat in wezen een ongelukje was.”

Beto Perez lijkt nog steeds verbaasd. En Zumba, de pakkende naam die hij later op zijn workout plakte, geïnspireerd door Latin dans en muziek, verword langzaam tot een fitness sensatie in de VS. „Ik zit al 30 jaar in de fitnesswereld en ik heb dit nog nooit gezien,” zegt Peter Cicale, eigenaar van Olympia Gym in Aventura, Florida. De plek waar Beto Perez lessen geeft aan volgepakte groepen tot wel 400 mensen per week.

Zumba Productions, met als thuisbasis Aventura, verkocht vorig jaar in zeven maanden tijd voor ongeveer $20 miljoen aan Zumba video’s via infomercials op TV, hetgeen Kellogg’s ertoe bracht Beto Perez een nationale promotiedeal aan te bieden, de eerste activiteiten op dat vlak komen in het najaar.

Zumba fitness 2003 – Zumba Franchising mogelijk

beto perez zumba fitness oostende 2003

Zumba fitness 2003 – Beto Perez heeft op korte termijn plannen om een groep van 150 Zumba instructeurs te trainen, waarbij ze passen als de „Salsa Lunge” en de armzwaai die „Machete” is gedoopt, zullen leren. Ook vast kijkend naar de mogelijkheid om in de toekomst Zumba Studio franchise te verkopen in de hele VS.

Een instructieboek is gepland voor release in de herfst, samen met nieuwe infomercials in het Spaans en Engels. Nieuwe video’s voor volgend jaar en een kledinglijn met strakke fitnessoutfits in neon kleuren genaamd Zumbawear later dit jaar. Intussen blijft Beto Perez fans in de 10 sportscholen in Zuid Florida proppen waar hij levendige sessies geeft voor beginners en gevorderden, aan in totaal zo’n 2000 mensen per week, dit alles tussen de promotionele optredens die hij door heel het land geeft.

Beto Perez heeft al een aantal Zumba instructeurs gecertificeerd die lessen aanbieden in Chicago, New York en Dallas.

Bij Olympia Gym zijn de lessen zo populair dat deelnemers al 20 minuten voor aanvang op komen dagen om een plekje te veroveren. Eigenaar Cicale moet dranghekken neerzetten om de toegang te blokkeren, en dat is niet alles. „Ik heb de karatestudio hiernaast gekocht en de tussenwand gesloopt om de ruimte groter te maken. Op zaterdagen krijgen we hier 150 mensen. Ik heb er een houten vloer ingelegd om op te dansen en een nieuwe airco, het was hier net een oven.” zegt Cicale. „Maar het was het waard, het aantal lidmaatschappen is drastisch gestegen.”

Zumba fitness 2003 – Zumba Bescheiden begin

zumba fitness with beto perez 2003

Zumba fitness 2003 – Het verhaal van Beto Perez begint in de sloppenwijken van Cali, Colombia, toen de filmmusical „Grease” naar de stad kwam en hem inspireerde te gaan dansen. Al snel gaf hij optredens op straat om geld te verdienen en zijn moeder te helpen de eindjes aan elkaar te knopen. Naarmate zijn roem steeg, werd hij ingehuurd om op feestjes op te treden en later ook om lessen te geven.

„Ik liep langs een dansschool en keek dan door het raam hoe de meisjes dansten,” aldus Beto Perez, beter bekend als Beto. „Maar ze kwamen er altijd achter en sloten de gordijnen, omdat ze dachten dat ik een gluurder was. Later vroeg diezelfde school me lambada lessen te geven. Ik vertelde ze dat ze me naast mijn salaris ook ontbijt en lunch moesten geven.”

Beto Perez studeerde 4 jaar lang dans en werkte als aerobics instructeur tot de dag waarop hij zijn tape vergat en Zumba geboren werd. Hij ging met zijn act naar Bogota. „Ik begon beroemd te worden en werd gevraagd om dansroutines te choreograferen. Ik deed er vier voor Shakira,” vertelde hij. „Ik ging promotie doen voor bedrijven als Coca-Cola en Kool. Maar toen realiseerde ik me dat ik alles wat ik in Colombia kon bereiken en wilde ik naar Miami.”

Een medewerkster van de Amerikaanse ambassade en Zumba studente begeleidde Beto Perez door het aanvraagproces voor een visum toen ze hem in de rij zag staan. Hij was al eens geweigerd. Er waren meerdere reisjes naar Miami voor nodig maar Beto Perez kreeg uiteindelijk een baan bij de Williams Island Spa, die veel door Colombianen werd bezocht die Zumba uit Bogota kenden.

Zumba fitness 2003 – Zumba Volgende crossover

zumba fitness 2003 beto perez

Zumba fitness 2003 – Een deelnemer in de lessen koppelde hem aan twee Colombiaanse ondernemers, Alberto Perlman en Alberto Aghion, beiden twintigers, die Zumba meteen als de volgende Latin crossover sensatie zagen. „Ik dacht dat we in de fitnesswereld konden doen wat Latin artiesten in de muziekwereld doen,” aldus Perlman, president van Zumba Productions die, aangespoord door het succes van Zumba, een ander bedrijf is begonnen, Zeta Direct, om Latijns-Amerikaanse producten aan de man te brengen.

Perlman en Aghion tekenden een marketing deal met Fitness Quest, een distributeur van fitness apparatuur, om Zumba video’s te verkopen via informercials van 30 minuten op homeshopping zenders als QVC. Van vorig jaar juni tot january, toen de informercial uit de lucht ging om de markt niet te verzadigen, werden er meer dan 300000 exemplaren verkocht. Nieuwe Zumba video’s voor distributie via infomercials en retail zijn in voorbereiding.

De directe betrokkenen bij Zumba zeggen dat het succes net zoveel door het charisma van Beto Perez’s komt als door de upbeat mengeling van salsa, merengue, cumbia en andere tropische muziekstijlen. „Hij is zo overtuigend,” zegt Lia Janusis, directeur programmaontwikkeling voor Men’s Fitness en Muscle & Fitness Hers, beiden tijdschriften sponsoren Zumba bij promoties en event zoals het Miami Beach Fitness Festival in maart. „De groep komt bij hem echt tot leven.” Daarbij maakt het niks uit dat Beto Perez vrijwel geen Engels spreekt. „Het gaat allemaal om lichaamstaal,” zegt eigenaar Cicale. „Na de les hoor je al de vrouwen, ‚Ooh, Beto heeft met me gedanst vandaag!’”

bron: Zumba fitness 2003 – Knight Ridder Newspapers 2 juni 2003 – door Christina Hoag- Zumba fitness 2003

Voor de brontekst klik op de link hiernaast: Turn on the AC! Zumba heats up aerobic workouts – Chicago Tribune