Zumba zet Latijnse muziek in de kijker!

Overal ter wereld zijn zumba instructeurs op zoek naar muziek die geschikt is voor hun cursussen. Tezelfdertijd zijn artiesten zoals Pitbull, Don Omar en Daddy Yankee zeker van een nieuwe fanbasis voor hun Latijnse muziek.

Zumba zet Latijnse muziek in de kijker! Hoe krijgt Zumba dit voor mekaar?

Voorbeelden hiervan zijn het nummer Zumba van Omar dat hoog genoteerd stond in de Billboard. Hot Latin Songs, en Daddy Yankee’s Limbo werden dan weer door Griekse zumba instructeurs gebruikt om Zumba te promoten met Puertoricaanse Reggaeton op het strand.

De artiest Daddy Yankee is er van overtuigd dat Limbo zo’n succes werd, omdat hij zich door Zumba geïnspireerd voelde.

Zumba ontstond in 2001 en sedertdien is Florida altijd de uitvalsbasis geweest voor het fitnessprogramma. Van daaruit heeft de rage zich over de hele wereld verspreid, en op die manier kregen dansen zoals de Cumbia uit Colombia ook een wereldwijde aanhang.

Momenteel zijn er al zo’n 14 miljoen mensen in 185 landen met Zumba bezig: al zingend, dansend en lachend; en zo wordt Zumba alleen maar groter. Vroeger had niet iedereen de mogelijkheid om met internationale wereldmuziek in contact te komen, maar Zumba heeft dit allemaal een beetje dichterbij gebracht, zelfs in streken waar men dit niet zou verwachten.

Tijdens een Zumba conventie hoor je dan ook echt een internationale muzikale mengelmoes: Polynesische muziek, Latijnse muziek, Salsa, Pitbull, het kan allemaal naast elkaar bestaan binnen Zumba, maar ook even vrolijk door elkaar. Bij Zumba wordt dan ook anders met muziek omgesprongen dan in een conventionele aerobics cursus! Bij aerobics wordt vaak platte commerciële muziek gebruikt, muziek blijft er als het ware ondergeschikt en op de achtergrond. Bij Zumba is dat helemaal anders. Muziek is belangrijk en kan niet anders dan op de voorgrond, in de schijnwerpers treden. Dat is ook de bedoeling bij een feest!

Zumba zet Latijnse muziek in de kijker met dank aan top artiesten en choreografen

Zumba werkt met consultants en dat zijn niet de minsten. Bill Roedy werkte voordien als CEO bij MTV International. Volgens hem maakt de feestelijke sfeer mensen nieuwsgierig naar de muziek. De 14 miljoen Zumba beoefenaars zijn dan ook een dankbaar publiek en groet fan basis voor o.a. Latijnse muziek, die er nog niet eens aan zouden denken om als het ware de knop van de muziek om te draaien terwijl ze aan het oefenen zijn op de muziek.

Claudia Leitte is een Braziliaanse ster die bekend werd als coach voor de Braziliaanse versie van de Voice, die een Zumba optreden gedaan heeft tijdens de Wereldbeker voetbal 2014. Zij is tevens de Wereld Zumba Adviseur. Claudia Leitte zelf beschouwt dit partnerschap als een soort van liefde en passie voor alles wat ze doet. Leitte verscheen op Zumba conventies, maar ook Sean Paul, Victoria Justice van Nickelodeon, Perry, de Colombiaanse zangeres Mara en Dario Wonder worden op die manier in de spotlights gezet evenals hun Latijns muziek.

zumba fitness oostende latijnse muziek

De choreografieën worden zo uitgewerkt dat ze passen bij een bepaald liedje, waardoor de cursisten nieuwsgierig worden naar de muziek en specifiek willen weten op welke muziek ze hun workout gedaan hebben. Als mensen dan horen wie de artiest is, dan vaart die er altijd wel bij en gaat de verkoop op Itunes altijd de hoogte in.

Zumba zet Latijnse muziek en wereldmuziek in de kijker

Een combinatie tussen het bereik van de sociale media en de wereldwijde invloed hebben ervoor gezorgd dat er steeds op zoek gegaan wordt naar nieuwe ritmes. Deze worden trouwens gebruikt in het nieuwe videospel ‘Zumba Fitness World Party’, dat nu in de winkels ligt. Dit spelletje maakt in totaal gebruik van zo’n 30 muzikale genres, waaronder ook Latijnse muziek salsa, Tahitiaanse muziek, calypso, Bollywood, cumbia, reggaeton, Ierse muziek step en capoeira.

Dus wat eerst startte met Latijnse muziek, breidt zich momenteel nog meer uit naar muziek uit andere delen van de wereld. Het maakt niet uit waar de muziek vandaan komt, zolang hij maar bij Zumba past. De luisterliedjes van Adele zouden hier niet op hun plaats zijn, maar er zijn legio mogelijkheden. Claudia Leitte is zo iemand, en zoals haar zijn er nog veel anderen. Zumba opent voor die artiesten ook mogelijkheden om bekend te worden op de Amerikaanse markt.

Het Zumba instructeur netwerk (ZIN) is daar grotendeels verantwoordelijk voor. De muziek die maandelijks opgestuurd wordt, om in cursussen te gebruiken, wordt vergezeld van een video, zodat meteen ook de choreografie voorhanden is.

Zumba zet Latijnse muziek in de kijker ook op de Latin Billboard Awards

De invloed van Zumba laat zich ook gelden op de Latin Billboard Awards: Daddy Yankee met Limbo, Don Omar met Zumba, en Beto Perez trad mee op met Don Omar. Het kwam er op neer dat Zumba zowel verantwoordelijk was voor het begin als voor het einde van deze Awards, en zo dringt Zumba steeds meer door in de mainstream muziek.

latijnse muziek Billboard Latin Music Awards  zumba